Augustus

De julimaand zal voor 2018 ingaan als een zeer droge maand. Hopend, toch voor de planten, dat die trend in augustus niet mag verderzetten. Beter een paar dagen zeer goed regenen en dan mooi weer. Nu, de maand augustus is gekend als meestal een droge maand. Het zou kunnen gebeuren dat we op regelmatige basis water zullen mogen geven aan de laatst geplante struiken en bloemen. Indien de overheid het zal toelaten. Want als er geen regen komt, zal het waterpeil nog verder dalen en er is nu al een tekort aan water. Onkruid daarentegen zal langer wegblijven, alhoewel, na een buitje staat het terug groen. Augustus is een maand van rust en is er normaal gezien toch minder werk in de tuin. Augustus is de maand om te genieten van je tuin, want daarvoor doen we het.


Heesters en bomen

Nu is het beter met wachten om iets te planten. Ook al staan de heesters in container.

Ook in augustus kunnen we enkele takken wegknippen van bloeiende planten om zo de bloei te stimuleren, dit vooral van de rozen maar ook van sommige vaste planten die in september een 2e bloei kunnen geven.


Gazon

De groeikracht van het gras zal nu minderen. In augustus het gras afrijden indien nodig is ook alles wat men nu kan doen. Indien blijkt dat het gras minder dicht groeit (door eventuele een droge periode) of dat het onkruid zou durven doorgroeien kan men begin september nog altijd het gazon een goede bemestingsbeurt toedienen (Ecolstyle heeft nu een meststof die voorkomt dat het onkruid en het mos een kans krijgt). Natuurlijk hebben we ook de Osmo gazonmeststoffen die er voor zorgen dat het gras stevig de winter in kan gaan.


Onkruidbestrijding

Onkruid geeft het niet snel op. Verwijder het wanneer je kan en laat het niet groeien tot het zich uitzaait. Met herbiciden kan men vlug en doeltreffend het onkruid al dan niet voor een tijdje weghouden.

Voor wie niet zo voorzien is op deze chemische oplossing kan nog altijd de schoffel hanteren. Indien je dit doet bij zonnig weer zal het uitgehakte onkruid al spoedig uitdrogen. Om het onkruid een tijdje weg te houden is een laagje schors leggen een mogelijke oplossing.

In ons gamma hebben we de milieuvriendelijke onkruidverbrander. Dit is een manier om onkruid te verwijderen door middel van deze te verbranden op basis van butaan of propaangas. Bestrijdingsmiddelen komen hier niet meer van pas.

Voor opritten en braakliggend grond kan men ook onkruidvreter van Ecostyle gebruiken. Onkruidvreter is een herbicide die minder milieubelastend is dan de gewone onkruidbestrijdingsmiddelen. Daar Onkruidvreter via het blad werkt, kan men dit ook tussen struiken en bomen gebruiken.


Insecten- en ziekte bestrijding

Meestal zorgt de natuur voor een evenwicht tussen schadelijke en nuttige insekten. Ook vogels helpen een handje (snaveltje) mee om insekten te bestrijden. Met ons insectenhotel kunnen we de natuur een handje helpen (zie verder deze website).

Helaas maken vogels geen onderscheid tussen nuttige en schadelijke insekten. Dan is het noodzakelijk dat we bij een overmaat aan luizen zelf een correctie aanbrengen vooraleer het uit de hand loopt. Ook hier hebben we zowel chemische als biologische insecticiden. Voor het voorkomen van ziekten op onze planten zorgen we ervoor dat ze voldoende worden bemest. Zo hebben de planten de mogelijkheid om stoffen aan te maken die ziekten kunnen voorkomen. In een warme vochtig milieu kan het toch gebeuren dat er schimmelziekten uitbreken. Hier is dan ook aangeraden om een fungicide te gebruiken.

Onze kast met de traditionele insecticiden en fungiciden.

De stand met de producten van de bio lijn van Edialux.


Vijver

Bij voldoende zuurtstofplanten in de vijver kunnen we veel narigheid voorkomen. Doch indien er toch iets misloopt en men is niet zeker wat er scheelt in de vijver is het aangeraden een staaltje water van de vijver mee te brengen om deze te laten onderzoeken. Dit is beter dan zomaar een produkt aan te schaffen om vb. zweefalgen (groen water) te bestrijden. Misschien kan de oorzaak dan worden weggenomen en blijft het resultaat veel langer.

Normaal dient een 3e van de vijver in de schaduw te liggen. Doch een nieuwe vijver waarvan de planten nog niet volledig zijn volgroeid, kunnen waterhyacinten hier een oplossing brengen. Deze groeien zo snel dat de vijver in een minimum van tijd de nodige schaduw kan hebben.


Voor in huis

Ook in de zomer geven kamerplanten een rustig effect in de woning.
Dit mogen zo wel groene als bloeiende planten zijn.

De Vrijboom © 2018