Mei

April was al bij al een goede maand. Enkele dagen hadden we zelfs echte zomerse dagen. De planten zag men iedere dag veranderen. Door de plotse warmte hebben veel planten hun achterstand ingehaald en sommige zouden zelfs voor hun tijd willen bloeien. Struiken en vaste planten in pot kunnen we bijna het ganse jaar door planten. Voor de vijver is de maand mei de maand bij uitstek om deze op te schonen en eventueel enkele moerasplanten te vervangen of bij te planten. Maar in deze maand kunnen we nu ook volop perkplanten en balkonplanten buiten zetten, alhoewel we tot ongeveer 15 mei moeten opletten voor de ijsheiligen. En… met de ijsheiligen weet je nooit. Koud of warm slakken, mieren en rupsen vinden steeds hun weg in de tuin. Ook bladluizen nemen terug hun plaats in. Het insectenhotel van Ecostyle kan hier bij een hulpmiddel zijn om nuttige insekten aan te trekken en zo de luizenpopulatie of andere parasieten in bedwang houden. Dit jaar verkopen we ook een schuilplaats voor egels. Egels zorgen er voor dat de slakkenpopulatie onder bedwang blijft. Groeien onze plantjes, ook het onkruid zal niet achterblijven. Lees verder voor de mogelijkheden om het onkruid te bestrijden.

Heesters en bomen

In de maand mei kunnen we nu duidelijk zien welke heesters of vaste planten de winter niet hebben overleefd. In ons plantencentrum hebben we een grote keuze aan heesters, coniferen, vaste planten, siergrassen,... in pot die zeker nog kunnen worden aangeplant.

Heesters en vaste planten in pot kunnen gans het jaar worden geplant, ook al staan ze in volle bloei.


Knap Uw gazon op

In de maand mei is het zeker nog niet te laat om Uw gazon een goede beurt te geven. Sproeien tegen onkruid kan nu perfect.
Als er veel mos in het gazon zit, kun je deze maand nog steeds verticuteren of speciale mest gebruiken waarbij het verticuteren overbodig wordt. Hierbij denken we aan Gazon-clean en later Bio-gazon van Osmo. Ook kalk mogen we niet over het hoofd zien. Als het gras weer gaat groeien heeft het ook voedsel nodig. Dit jaar hebben we ook een nieuw gazonmest Myco-gazon van Eco-style waarbij de grootste aandacht naar het wortelgestel gaat van het gras. Op zeer zandige gronden of zware kleigronden of waar het gras moeilijk groeit zal dit zeker een oplossing bieden om een mooier en groener gazon te verkrijgen.


Hakken en wieden

Om het onkruid te verwijderen kunnen we het schoffelen bij droog weer en laten liggen. Deze zal binnen de korste keren zijn opgedroogd. Zolang het niet regent zijn we het onkruid voor een langere tijd kwijt. Verwijder het wanneer je het kan voordat het bloeit en zaad maakt. Onkruid kan zich zeer snel vermenigvuldigen door zaad. Met een hak of met een schoffel kun je al snel hele oppervlaktes onkruidvrij maken. De milieuvriendelijke onkruidverbrander is een nieuwe manier om onkruid te verwijderen door middel van deze te verbranden op basis van butaan of propaangas. Bestrijdingsmiddelen komen hier niet meer van pas. Ecostyle heeft ook bestrijdingsmiddelen gebaseerd op natuurlijke producten. Ook de traditionele onkruidbestrijders hebben we in voorraad.


Eenjarigen en geraniums

Van nu af aan kunnen we al beginnen met zomerbloemen te planten. Doch dienen we rekening te houden met de ijsheiligen. Ieder jaar komt de 1e ijsheilige H.Franciscus op 11 mei, daarna volgen H. Pancraas en H. Servaas en op 14 mei sluit de H. Bonifaas het rijtje af. Komen ze of komen ze niet, dat is altijd koffiedik kijken.
Dus vanaf 15 mei kunnen we met een gerust hart de bloemetjes buiten zetten.
Geraniums, petunia's, surfinia's, lantana's, begonia's, vlijtige liesjes, tagetes, salvia, en nog zo veel meer hebben we in diverse kleuren en geuren staan.


Vijver

Ook de vijver komt nu volop tot leven. Het water warmt op en de waterlelie toont zijn eerste bladeren op het water. We kijken indien er voldoende zuurstofplanten aanslaan in de vijver. Het is noodzakelijk om de kwaliteit van het water goed te houden dat er voldoende zuurstofplanten in de vijver aanwezig zijn. Moerasplanten en oeverplanten zorgen dan weer voor een kleurrijke afwerking.

In ons plantencentrum hebben we diverse vijverplanten in voorraad staan.


Voor in huis

Momenteel hebben we een grote keuze aan groene en bloeiende planten voor in de woning.


De Vrijboom © 2018