Oktober

In tegenstelling van verleden jaar is september een tamelijke droge maand geweest met nu en dan een buitje of een dagje regen. We kunnen geleidelijk aan beginnen met de werkzaamheden die eigen zijn aan het het najaar en de winter. We kunnen reeds enkele wintergroene en coniferen planten of verplanten. Hagen kunnen nu nog worden gesnoeid en ook reeds andere planten. Verdroogde stengels van vaste planten kunnen worden verwijderd.


Bomen en heesters

Iemand die zijn tuin wil renoveren kan reeds enkele wintergroene heesters, coniferen en vaste planten verplanten. Telkens we deze opnieuw planten gebruiken we bij het planten voldoende plantputpotgrond van Osmo. De planten hebben dan een groter kans dat ze terug aanslaan. Bij heideplanten gebruiken we liever Osmo heidepotgrond. Indien we nog hagen staan hebben die nog nodig worden geschoren, is het beter nu nog in de oktobermaand dit klusje te doen. De planten hebben dat nog ruimschoots de tijd zich te herstellen voordat de echte winter komt.


Gazon

Men kan ook nu nog steeds gras zaaien of het bestaande gazon grondig aan te pakken. Met Osmo najaarsmest en Osmo kalk kan het gras de winter beter doorstaan. Door de dichte grasmat zal het onkruid minder kans hebben zich te ontwikkelen. Het kalk voorkomt dicht mosvorming.

Voor iemand die een nieuw gazon wil aanleggen of een stuk wil herstellen en die direkt resultaat wil, bestaat ook het leggen van grasmatten. De oktobermaand is dan ook de ideale maand voor het gebruiken van grasmatten. In deze periode zullen grasmatten minder uitdrogen en kunnen ze zich nog vastgroeien voor de winter.

Graszoden kunnen te Oudenburg worden afgehaald, iedere dag van de week uitgezonderd de dinsdag. Bestelling gebeurt min. 2 dagen vooraf. Bij leveren onder de 75 m2 worden er transportkosten aangerekend.


Vijver

Ook al blijft het verlopig nog warm, geleidelijk aan zullen de vissen in rust komen . Het is belangrijk dat we nu nog zo veel mogelijk afgestorven bladeren uit de vijver nemen. Later in de winter is het niet aangeraden om nog veel werkzaamheden in de vijver te doen.


Bloembakken

In de winter hoeven de bloembakken niet leeg te staan. Een ruim assortiment planten staan bij ons te wachten om Uw bloembakken in de winter op te fleuren.


Onkruidbestrijding

Voor het meeste onkruid is nu de laatste maal deze te verwijderen. De dagen korten in, de tempertuur daalt, het onkruid is niet meer zo groeikrachtig als in de lente als de zomer.

Om deze op een milieuvriendelijke manier te verwijderen en om de vervuiling van het bodemwater tegen te gaan is het gebruik van een onkruidverbrander nog steeds de beste oplossing. Ook het gebruik van TopGun van Ecostyle behoort tot de mogelijkheden.


Insecten- en ziekte bestrijding

In oktober hebben we niet meer zo veel insecticiden meer nodig om de insecten en ziekten onder controle te houden.


In huis

Kamerplanten hebben in de winter hard te verduren. Meestal zijn dit planten van tropische afkomst. In de winter staan onze kamerplanten dan ook grotendeels te donker. Best staan ze dan ook op een plaats waar er max. aan licht binnenkomt. Ook houden we rekening dat ze niet direkt bij een verwarmingselement staan om uitdroging van de bladeren te voorkomen. Regelmatig de bladeren bevochtigen komen onze planten te goede.

Chrysanten

Op 1 november Allerheiligen herdenken we onze gestorven familieleden en vrienden. Dit tonen we door het aanbrengen van een chrysant of een bloemstuk bij het graf.

In de 2e helft van oktober hebben we dan ook een grote keuze aan chrysanten en bloemstukken. Het is aangeraden om vooraf Uw chrysanten en bloemstukken te bestellen. Dan kunnen we voor U het gewenste kleur en beste kwaliteit uitkiezen. Het bestelde kan U afhalen op het tijdstip die U het beste past.

Ook plaatsen we chrysanten en bloemstukken op de kerkhoven van Groot-Oudenburg. Hieronder enkele foto's van mogelijke bloemstukken die kunnen geplaatst worden op de graven.


De Vrijboom © 2019