Plantencentrum “DE VRIJBOOM”Twee lindebomen op de parking van Plantencentrum “DE VRIJBOOM”

Hoe zijn we aan deze naam gekomen ?

De naam “DE VRIJBOOM” is datgene wat velen denken, namelijk een boom met daaronder een bankje waar verliefde koppeltjes elkaar vonden.

De werkelijkheid was heel anders. Oorsponkelijk is deze naam ontstaan uit de VRIJHEIDSBOOM.
Deze boom stond op de grens tussen Oudenburg en Ettelgem. Ten oosten van de splitsing van de Oude Bruggeweg (nu Vrijboomstraat) en Nieuwe Bruggeweg (nu Ettelgemsestraat) lag het Galgestik.
Op het Galgestik stond vroeger een galg. De meeste mensen denken dat het om een schandpaal gaat. Een stuk van deze galg kan men nog steeds zien op de markt van Oudenburg. Jammer dat men deze uit haar oorspronkelijke omgeving heeft gerukt.
Tot eind 18e eeuw was dit de plaats van de executies. Er werd beweerd indien de veroordeelde van bij de galg tot aan de boom kon rennen dat hij/zij dan zijn/haar vrijheid herwon. Vandaar de naam de VRIJHEIDSBOOM. Meestal was de boom een lindenboom zoals er nu ook nog altijd één staat op deze plaats. Zoals vroeger gebruikelijk was hangt er nu ook een onze-lieve-vrouwe kapelletje in de boom. De eerste vermelding van de VRIJBOOM dateert reeds van 1674.

Daar onze plantencentrum niet ver is gelegen van deze plaats hebben we onze zaak de naam Plantencentrum “DE VRIJBOOM” gegeven. Op onze parking staan er dan ook al reeds twee uit de kluiten gewassen zomerlinde’s.
De naam is nu ook nog altijd gedeeltelijk van toepassing. De plantjes die bij ons gevangen zitten in potjes en raken via ons clienteel voorbij die twee lindenbomen en krijgen zo terug in de tuin de vrijheid.Op de oorspronkelijke plaats staat nu nog altijd een linde, met haar kapelletje


Geschiedkundig staat deze galg niet op haar plaats.

De Vrijboom © 2019